Projects
international house

student residance at the university of the witwatersrand

University of the WitsWatersrand
International House is a student residence primarily, but not exclusively, for international students.  The physical layout of the building encourages social interaction and chance meetings so that students, mostly foreign, do not become isolated. This is seen in the use of short, open walkways (instead of long dark corridors) as well as courtyards.  Access between floors is up a staircase and through a space, mostly common rooms - staircases are not continuous. The entrance straddles a major pedestrian route through the campus thus giving the residence visibility and prominence. All the existing trees and ground terraces were retained and the buildings designed to fit between.

The building is designed to engender a sense of community, create a feeling of inclusivity and promote interaction between local and visiting students - its success can be measured by the laughs and smiles of the users.